Skip to main content

Τι χρειάζεται για να περάσεις μια αξέχαστη κυριακάτικη βόλτα; Όχι πολλά. Καλή παρέα και καλή διάθεση. Αυτή η διαδρομή τα είχε όλα.

Αρκετό γέλιο, οδήγηση σε εκπληκτικούς ορεινούς δρόμους, ακόμα και λίγη επικίνδυνη οδήγηση διότι για ακόμη μια φορά δεν λάβαμε υπόψην την πινακίδα ”ΔΡΟΜΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ΄’

Αυτή τη φορά η βόλτα μας είχε σαν προορισμό το Καρπενήσι και πιο συγκεκριμένα:

1. Το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας .

Το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας είναι χτισμένο σε απόκρημνο βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 829 από τους μοναχούς Διονύσιο και Τιμόθεο που έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Μ. Ασίας, αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ιδρύθηκε ανάμεσα στον 12ο και 14ο αι. Υπήρξε καταφύγιο αμάχων κατά την Τουρκοκρατία, ενώ εδώ νοσηλεύτηκε και ο Γ. Καραϊσκάκης.

2. Τα πατήματα της Παναγίας.

Η παράδοση λέει ότι πρόκειται για ίχνη («πατήματα») που άφησε η Παναγία όταν ήρθε από την Προύσα.

3. Καρπενήσι.

Το Καρπενήσι είναι πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και του Δήμου Καρπενησίου. Βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, στη νοτιοδυτική πλευρά του Τυμφρηστού σε υψόμετρο 970 μέτρα. Απέχει 78 χλμ από τη Λαμία και 111 χλμ από το Αγρίνιο.

4. Γέφυρα Τατάρνας.

Η Γέφυρα Τατάρνας είναι μια σύγχρονη γέφυρα πάνω από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών που συνδέει την επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, με το νομό Ευρυτανίας. Στην ίδια θέση υπήρχε το 17ο αιώνα η ιστορική και διάσημη παλιά καμάρα πέτρινη γέφυρα (πάνω από τον Αχελώο ποταμό). Το όνομα Τατάρνα προέρχεται από το κοντινό μοναστήρι. Δίπλα από την παλιά γέφυρα ήταν η μεγαλύτερη πηγή του Αχελώου, που είναι γνωστή στους ντόπιους με το όνομα Μαρδάχα, που σημαίνει “μεγάλη άνοιξη”. Η παλιά γέφυρα της Τατάρνας είναι θαμμένη από το νερό του φράγματος των Κρεμαστών, ακριβώς από κάτω από την σημερινή γέφυρα και σε βάθος περίπου 100 μέτρων. Η κατασκευή της σημερινής πρωτοποριακής γέφυρας ξεκίνησε το 1965 και ολοκληρώθηκε το 1970. Η γέφυρα διαθέτει τρεις καμάρες, με ανοίγματα 150 μ. + 196 μ. + 97 μ. Τη σχεδίασε ο πολιτικός μηχανικός Αρίσταρχος Οικονόμου και που για την τεχνική της κατασκευής της κέρδισε τρία διεθνή βραβεία. Πάνω από τη γέφυρα περνάει η επαρχιακή οδός Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία.

5. Η Τρύπα της Τατάρνας.

Στη φοβερή άβυσσο της Τατάρνας Ευρυτανίας, ρίχτηκαν ζωντανοί πάνω από 3.000 άνθρωποι από όλη τη Δυτική Ελλάδα. Συγκεντρώνονταν στο χωριό Χαλκιόπουλο και μετά από εξαντλητική και βασανιστική πορεία στα βουνά, έφταναν στο βάραθρο. Εκεί, σπρώχνονταν στο χάος δεμένοι ανά δύο από τους καρπούς, κάτω από τους καγχασμούς, τις βρισιές και τα χτυπήματα των αιμοδιψών Ελασιτών. Τα σώματα τους βρίσκονται ακόμη στα έγκατα της γης λόγω του αχανούς βάθους αλλά και της ρίψης μεγάλης ποσότητας οικοδομικών υλικών.Υπολείμματα των νεκρών εμφανίζονται σποραδικά στη λίμνη των Κρεμαστών μέσω των υπόγειων υδάτων.

Author WeRide

More posts by WeRide

Leave a Reply