Skip to main content

Αφήνω πίσω την όμορφη πόλη του Βελιγραδίου και κατευθύνομαι προς την Ουγγαρία και την πανέμορφη Βουδαπέστη. Εκεί καθίσω μόνο για ένα καφεδάκι μιας και την είχα επισκεφτεί το 2015 αεροπορικώς.

Υπήρχε μια σκέψη να διανυκτερεύσω εκεί αλλά τελικά προτίμησα να μείνω σε κάποια άλλη χώρα την οποία δεν είχα ξαναεπισκευτεί.

Πλησιάζοντας στη Βουδαπέστη συνάντησα και ένα αυτοκίνητο με Ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας όπου και χαιρετηθήκαμε. Συνεχίζω την πορεία μου προς το κέντρο της πόλης με ένα περίεργο συναίσθημα. Ίσως είναι το συναίσθημα οτι επισκέφθηκα αυτή τη χώρα οδικώς ενώ παλαιότερα την είχα επισκεφθεί αεροπορικώς, ίσως και να είναι κάτι άλλο που ακόμα δεν έχω μάθει τι είναι.

Συνεχίζοντας πέρασα κάτω απο 2 γέφυρες. Η Βουδαπέστη έχει σύνολο 7 γέφυρες και οι 2 απο τις 7 είναι απο τις πιο όμορφες που έχω δεί μέχρι τώρα. Άν στο μέλλον δω κάποια καλύτερη θα σας ενημερώσω ?

Η μία απο τις 2 γέφυρες που με εντυπωσίασαν είναι η Liberty Bridge ( Γέφυρα της Ελευθερίας).  Η γέφυρα είναι σύμβολο της Ουγγρικής ελευθερίας και ονομάστηκε έτσι απ΄τον κόμη Sjecheny που πήρε την πρωτοβουλία να κτίσει τη γέφυρα. Έχει 375 μ μήκος και 16μ πλάτος και εγκαινιάστηκε την 20η Νοεμβρίου του 1849.

Γέφυρα της Ελευθερίας

H επόμενη γέφυρα ειναι η Αλυσιδωτή Γέφυρα. Η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι ένα απ΄τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα τη Βουδαπέστης. Η καταπληκτική αυτή γέφυρα που ενώνει την Πέστη και τη Βούδα πάνω από το Δούναβη ήταν η πρώτη ένωση των δύο αυτών πόλεων.

Και αφού πέρασα την γέφυρα κατευθύνθηκα προς το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.  Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο (Hungarian Parliament) είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο κτίριο της Ουγγαρίας. Βρίσκεται στη Βουδαπέστη και είναι χτισμένο πάνω στο Δούναβη, και όσοι το έχουν δει από κοντά μένουν με το στόμα ανοιχτό, καθώς είναι πανέμορφο εξωτερικά. Ειδικά το βράδυ με τα φώτα η ομορφιά του και το μεγαλείο του είναι απερίγραπτα.

Το εξωτερικό μέρος του κτιρίου είναι αυτό που αξίζει περισσότερο! Μπορείτε να το θαυμάσετε με μια κρουαζιέρα στο Δούναβη ή με μια επίσκεψη στη Βούδα και τον Προμαχώνα των Ψαράδων. Επίσης, από την πίσω πλευρά του υπάρχει μια μεγάλη πλατεία που φιλοξενεί κόσμο.

Φωτογραφία απο κρουαζιέρα στο Δούναβη το 2015

Μια μικρή στάση έξω απο το κοινοβούλιο για τις καθιερωμένες φωτογραφίες και συνέχεια προς το κέντρο της πόλης και την πλατεία των Ηρώων. Λίγο πριν ξεκινήσω είδα να περνούν απο το δρόμο κάτι σαν αυτοκίνητα τα οποία όντως με εντυπωσίασαν ?

Κατευθύνομαι προς το κέντρο της πόλης και της Πλατεία Ηρώων περνώντας απο τη Λεωφόρο Αντράσυ. Η Λεωφόρος Αντράσυ (Andrassy) δεν είναι μόνο ένας από τους πιο όμορφους και εμπορικούς δρόμους της Βουδαπέστης, αλλά και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2002), που πλαισιώνεται από εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα. Ένας από τους κύριους εμπορικούς δρόμους της Βουδαπέστης, ιδανικός για βόλτες, με ωραίες καφετέριες, εστιατόρια, θέατρα, πρεσβείες και παγκοσμίου φήμης πολυτελή καταστήματα μόδας και πολυτελείς μπουτίκ.

Περπατώντας την πολυσύχναστη λεωφόρο θα συναντήσετε την Κρατική Όπερα της Ουγγαρίας, το μουσείο του τρόμου,(Ήθελα να το επισκεφτώ την πρώτη φορά που ήρθα Βουδαπέστη αλλά ήταν κλειστό και την επόμενη ημέρα πετούσαμε για πίσω, ούτε αυτη τη φορά το είδα. Ελπίζω την τρίτη να το δω.) το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Ουγγαρίας, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Ferenc Hopp και άλλα πολλά, μέχρι να φτάσετε στην πλατεία Ηρώων.

Η Πλατεία Ηρώων (Hősök tere) έγινε προς τιμή και μνήμη των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας. Στο κέντρο του Μνημείου υψώνεται η στήλη της χιλιετίας με ύψος 36μ. στην κορυφή της στήλης υπάρχει το άγαλμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ ως σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Η πλατεία λειτουργεί  και ως “κεντρική πύλη” για το πάρκο που την περιβάλει το Πάρκο της Πόλης (Városliget). Σε αυτό το αστικό πάρκο θα βρείτε, πέρα από μια τεχνητή λίμνη και αρκετό πράσινο, μια σειρά από σημαντικά αξιοθέατα μεταξύ των οποίων το Ζωολογικό και Βοτανικό Κήπο, τα Ιαματικά λουτρά «Széchenyi», το Ουγγρικό Μουσείο Τεχνικής και Μεταφορών, το Παλάτι της Τέχνης, το ιστορικό ρεστοράν Gundel και άλλα.

Ώρα λοιπόν για το καφεδάκι μιας και η ώρα είναι περίπου 13:00. Το καφεδάκι θα το πιώ στη λεωφόρο adrassy σε ένα όμορφο καφέ. Μετά απο μερικά λεπτάκια ήρθε και το λεωφορείο hop on – hop off όπου σε πηγαίνει σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης. Αξίζει να το πάρετε όσοι επισκεφτείτε τη Βουδαπέστη.

Η ώρα κόντευε 14:30 και ήταν ώρα να αφήσω αυτή την πανέμορφη πόλη.

Αν σκέφτεστε να κάνετε κάποιο ταξίδι θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε αυτή τη πόλη και αν είναι εφικτό να το κάνετε απο τέλη Νοεμβρίου προς αρχές Δεκεμβρίου. Το γιατί θα το καταλάβετε όταν πάτε. Η Βουδαπέστη είναι απο τις πιο όμορφες πόλεις που έχω πάει και θα ξαναπάω σίγουρα.

Τα χιλιόμετρα που μου απομένουν μέχρι την επόμενη και εξίσου όμορφη χώρα είναι περίπου 200 και αυτο συνεπάγεται με 2 ώρες οδήγησης.

Επόμενος προορισμός η Μπρατισλάβα στη χώρα της Σλοβακίας

Author WeRide

More posts by WeRide

Leave a Reply