Skip to main content
Βίντεο

Aπόδραση στην οροσειρά των Αγράφων

By 12 Μαΐου 202113 Μαΐου, 2021No Comments

Μια μοναδική απόδραση στην οροσειρά των Αγράφων.

Μια μονοήμερη εκδρομή όπου θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, και στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την Καρδίτσα και στο φράγμα της λίμνης Πλαστήρα.

Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά της Καρδίτσας, διακρίνουμε την ανδρική Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλαιωτίσσης, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Είναι σαν να έχει κρεμαστεί από τον απότομο βράχο και προκαλεί δέος στον προσκυνητή. Το σπουδαίο μοναστήρι της Σπηλιάς, βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, σε ύψος 900 μ. Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι δύο ναοί. Ο μικρότερος, σταυροειδούς ρυθμού με υπερυψωμένη στέγη, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι και ο παλαιότερος (υπολογίζεται στα 1604). Ο μεγάλος ναός (Καθολικό) της Ζωοδόχου Πηγής έχει κτισθεί το 1736 και είναι τρίκλιτη βασιλική με περίτεχνο ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του 1779. Στα θεμέλια του μοναστηριού βρίσκεται η ιερή σπηλιά όπου σύμφωνα με την παράδοση οι κτήτορες του μοναστηριού βρήκαν, μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, τη θαυματουργή εικόνα.

Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του 1821. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε συχνά πολεμικές συσκέψεις και συμβούλια στην Ιερά Μονή Σπηλιάς, αφού η θέση της είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η επαναστατική κυβέρνηση στα 1867 είχε την έδρα της στην Ιερά Μονή Σπηλιάς.

Λίμνη Στεφανιάδα.

Η μικρή, φυσική και πανέμορφη λίμνη Στεφανιάδα βρίσκεται κυριολεκτικά χωμένη στην ορεινή περιοχή των Αγράφων και συγκεκριμένα στην Αργιθέα του νομού Καρδίτσας. Η λίμνη Στεφανιάδα έχει ίσως την μικρότερη ηλικία ανάμεσα στις φυσικές λίμνες της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε μόλις το 1964 μετά από κατολίσθηση που έφραξε το πέρασμα χειμάρρου με αποτέλεσμα την δημιουργία της μικρής αλλά πανέμορφης αυτής λίμνης. Απέχει 61 χιλιόμετρα από την λίμνη Πλαστήρα (χωριό Πεζούλα) και 72 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. Την διαδρομή δεν θα την χαρακτηρίζαμε εύκολη καθώς μεγάλο μέρος της πλησιάζοντας προς την λίμνη και την επιβλητική μονή Σπηλιάς του 17ου αιώνα, είναι χωματόδρομος σε κάποια σημεία δύσκολος για συμβατικό αυτοκίνητο. Επιπλέον, η διαδρομή από μόνης της παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν σημεία με εξαιρετική θέα είτε απέναντι από κάποια σχετικά απομονωμένα χωριά της περιοχής (ένα από τα ωραιότερα είναι το κατάφυτο Βλάση), είτε σε πέτρινα γεφύρια είτε από το πέρασμα του ρέματος της Πλατανιάς που κυλάει σε ορισμένα σημεία παράλληλα στο χωματόδρομο και δημιουργεί εξαιρετικές εικόνες.

Φραγμα Μεσοχωρας.

Το Φράγμα Μεσοχώρας είναι λιθόρριπτο φράγμα με ανάντη πλάκα σκυροδέματος στον ποταμό Αχελώο κοντά στη Μεσοχώρα στα Τρίκαλα. Το φράγμα ύψους 150 μέτρων είναι μέρος της Εκτροπής του Αχελώου Ποταμού που προορίζεται να εκτρέψει ένα τμήμα του Αχελώου δυτικά για να αρδεύσει 590.000-940.000 στρέμματα στις πεδιάδες της Θεσσαλίας. Το έργο περιλαμβάνει τα φράγματα Μεσοχώρας, Συκιάς, Μουζακίου και Πύλης μαζί με ένα κανάλι μήκους 17,4 χλμ. Το φράγμα Μεσοχώρας ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2001, αλλά ο ταμιευτήρας δεν έχει ακόμη καλυφθεί με νερό, και ακολούθως ο σταθμός παραγωγής ενέργειας δεν έχει τεθεί σε λειτουργία λόγω δικαστικών διαμαχών.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Facebook: https://www.facebook.com/weridegr/​​​

Instagram: https://www.instagram.com/weride.gr/​​​

Αν θέλετε κάντε μια εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube πατώντας εδώ

Author WeRide

More posts by WeRide